Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fürdőszobai ventilátorok

A fürdőszobák általában nagyon nyirkos, párás helyek. A legtöbb vizet általában a fürdőszobákban használjuk, ennek a víznek egy nagy része (főleg ha meleg víz) elpárolog.

A fürdőszobák általában nagyon nyirkos, párás helyek. A legtöbb vizet általában a fürdőszobákban használjuk, ennek a víznek egy nagy része (főleg ha meleg víz) elpárolog. A megnövekedett páratartalom sok problémát okozhat, de ezek közül az egyik legnagyobb a penész, amely nem csak egy fekete folt a falon, hanem komoly egészségkárosító hatása is van. Ezeket a problémákat elég nehéz kezelni. Ahelyett hogy méregdrága párátlanító gépeket vegyünk, vagy mérgező vegyszerekkel takarítsuk a falat, sokkal egyszerűbb ha megelőzzük ezeket a problémákat. Ezeket megtehetjük fürdőszobai ventilátorok használatával.

Fürdőszobai ventilátorok

Miért jók a fürdőszobai ventilátorok?

Egy jóleső zuhany után nagyon nagy mennyiségű pára halmozódik fel a fürdőszobában. Mondhatnánk, hogy kinyitjuk az ablakot és a pára kiszellőzik. Ez így is van. De ha télen vagy, nyáron zuhanyozunk, akkor, vagy -10°C ,vagy 35°C fokot engedünk be házba ha kiszellőztetünk. Persze télen ha csak a fürdőszoba ablakát nyitjuk ki akkor "biztos nem lesz gond" gondolhatjuk hiszen úgy is fel van melegedve a fürdőszoba. Ezzel csak az a probléma, hogy ha csak egy ablakot nyitunk ki, akkor nem lesz nagy légmozgás csak a hideg fog "beszivárogni" és a hideg lehűti a csempét amire lecsapódik a pára. De ha úgy döntünk, hogy ventilátort használunk, akkor nagyobb hőveszteség nélkül kiszívja a párát a helyiségből.

Milyen fajta ventilátort használjunk?

Amikor fürdőszobai ventilátorok választásáról van szó, akkor gondolkozhatunk hogy, melyiket éri meg, és melyik jó egyáltalán a fürdőszobába.

A leggyakoribb fajtái a ventilátoroknak:

  • Tengelyes fürdőszobai ventilátorok – Ezek közvetlenül a külső falra csatlakoznak. Ezeket akkor használják ha a levegőnek nem kell nagy távolságokat megtennie.
  • Centrifugális – Ezeket akkor szokták használni, amikor a fürdőszoba nincs egy külső fal közelében (1.5 méternél távolabb). Hangosabbak de hatékonyabbak. Gyakran a plafonra szerelik ezeket.
  • Csőventilátorok – Ezek általában a plafonon vannak, és nagyon nagy távolságig hatékonyak (kb. 40 méter) . Ezek a fajták nem túl gyakoriak.

A leggyakoribb fajták a tengelyes (axial) fürdőszobai ventilátorok, ezek találhatók meg a legtöbb házban.

Árukereső.hu