Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

5 leggyakoribb hiba, amit elkövethetsz fürdőszoba ventilátor vásárláskor

5 leggyakoribb hiba, amit elkövethetsz fürdőszoba ventilátor vásárláskor

Legtöbb ügyfelünk, abban a helyezettben van, hogy mikor felújításra kerül a fürdőszoba számtalan szakemberrel együtt dolgozva lesni kell minden igényüket, épp milyen alapanyagra van szükségük.

 1. Nem megfelelő méretű szellőzőcsövet helyeznek be a szakemberek

Legtöbb ügyfelünk, abban a helyezettben van, hogy mikor felújításra kerül a fürdőszoba számtalan szakemberrel együtt dolgozva lesni kell minden igényüket, épp milyen alapanyagra van szükségük.

Jobb esetekben a szakembereknél vagy az ügyfélnél felmerül a gondolat, hogy lehet szüksége lenne valamilyen szellőzésre a fürdőszobában. Ilyenkor jön a felkiáltás „A kocsiban van 110 lefolyócső azt berakjuk a falba és nézzen hozzá valamilyen ventilátort.” Természetesen miért is kérdőjelezné meg az ügyfél a szakember hozzáértését nézzünk körbe az interneten milyen 110 mm átmérőjű ventilátorok vannak és szellőzőrácsok. Webáruházakat böngészve gyorsan rájönnek az emberek hoppá nincs is 110 mm átmérőjű ventilátor a kínálatukban most mi legyen? Telefon és jönnek a különb meg különb megoldások.

Fürdőszobákban 3 féle átmérővel dolgozunk. 100 mm, 125 mm, és 150 mm. A szellőzőcsövek átmérőjét mindig a fürdőszoba ventilátor teljesítményéhez mérten kell kiválasztanunk. Mitől is függ mekkora átmérőre van szükségünk?

Vegyünk alapul egy 4 m2 alapterületű fürdőszobát 2,8 m belmagassággal. Nincs külön ablak a helyiségben és egy épített zuhanyzó van beépítve. Számolásunk egyszerű, de nagyszerű. 

  • Kiszámoljuk hány légköbméter a helyiség: m2xbelmagasság = m3 (példánk szerint 4x2,8 = 11,2 m3)
  • A fürdőszoba ventilátor teljesítményét úgy számoljuk fenti példánk szerint, hogy m3x10 (11,2 x 10 = 112 m3/ó

A fenti számolással azt érjük el hogy helyiségünk levegője óránként 10x legyen cserélve ezáltal biztosítva a páramentesítést.

Miután megvagyunk a fenti számolással látjuk, hogy példánk szerint 112 m3/ó minimum légszállítású ventilátorra lenne szükségünk. Ez alapján tudunk válogatni, hogy 100, 125 vagy 150 mm átmérőjű ventilátort válasszunk. Túl nagy légszállítást se érdemes választani mivel helyiségünkben aránytalanul nagy lesz a huzat és a zajszint.

 

         2 .A fürdőszoba ventilátor nem megfelelő helyre történő telepítése

A fürdőszoba ventilátor átmérőnket kiválasztottuk most találjuk ki, hogy hova is lenne érdemes telepíteni a ventilátort.

A fürdőszoba ventilátort elhelyezhetjük mennyezeten vagy oldalfalon. Érdemes mindig a mennyezet közelében elhelyezni a ventilátort magasan. Az ideális szellőzés kialakításához szükséges a kereszthuzat kialakítása. A ventilátor megfelelő elhelyezése attól a ponttól, ahonnan a levegőt tudjuk utánpótolni a helyiségbe átlós szembe oldalon érdemes elhelyezni.

Fontos, hogy mennyeztre szerelendő ventilátornál győződjük meg hogy golyóscsapágyas a ventilátorunk mivel a sikló/sík csapágyas ventilátorok nem bírják a függőleges tengelyirányú terhelést és hamar meghibásodnak. 

Oldalfali telepítésnél lehet a ventilátorunk sík/sikló csapágyas, illetve golyóscsapágyas is.

        3. Nem megfelelő levegő utánpótlás

Szuper! Megvan a ventilátorunk, jó helyre van felszerelve működik is, de hogyan pótoljuk a levegőt a helyiségbe? 

Több megoldás is létezik erre. A küszöbnél hagyhatunk nagyobb rést (ajtó lap aljából levágva) vagy szerelhetünk fel ajtórácsot is. Nagyobb fürdőszobánál és nagyobb légszállításnál javasolni szoktuk az ajtórácsot, hogy ne legyen olyan feltűnő a relatíve kicsi ajtórésen keresztül beérkező levegő sebessége.

          4. Kiegészítő funkciós ventilátor vásároltam, de nem tudom bekötni.

Előszőr vegyük számításba milyen kiegészítő funkciókat tudunk vásárolni fürdőszoba ventilátorunkhoz.

Átlagosan ezen kiegészítő funkciók bekötéséhez 3 vezetékre van szükségünk

L- állandó fázis

L-T – kapcsolt fázis

N – nulla

Minden esetben ellenőrizendő kiegészítő funkciós ventilátor vásárlásakor, hogy a fenti villanyvezetékek rendelkezésre állnak-e. Amennyiben nem úgy nem lehetséges a kiegészítő funkciós ventilátor beszerelése abban a formában, hogy a kiegészítő funkció és a kézi kapcsolás is használható legyen.

Van lehetőség kiegészítő funkciós fürdőszoba ventilátor beszerelésre, ha az alábbi vezetékek állnak rendelkezésre.

L – állandó fázis

N- Nulla

Ezt a bekötést az időzítővel szerelt ventilátoron kívül bármelyikkel használható.

Árukereső.hu