Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fontos tudnivalók álló ventilátorok vásárlásakor

Fontos tudnivalók álló ventilátorok vásárlásakor
Az álló ventilátorok egyre gyakoribbak a háztartásokban. A hatékony teljesítményük és gyors hűtésük miatt, nyáron a tökéletes választások egy kánikula idején.

 

Nyári meleg

Fontos tudnivalók álló ventilátorok vásárlásakor

 

A ventilátor térfogatárama

A ventilátorok hatékonyságát térfogatáramban, tehát köbméter per percben mérik. Amely tulajdonképpen azt jelenti hogy hány köbméter levegőt "fúj" a ventilátor percenként. Ha nagyobb ez a szám, tehát több levegőt fúj ki a ventilátor, akkor erősebb lesz a légáramlat, tehát jobban fog hűteni. Minnél nagyobb helyiséget akarunk lehűteni, annál nagyobb térfogatáramot kell biztosítania a ventilátorunknak. A kisebb szobákba például nem érdemes túl nagy térfogatáramú ventilátort venni, mert egy kisseb szélvihart fog okozni, ezzel szemben ha túl kicsi a térfogatáram egy szobához, akkor semmit sem fog érni. Ha az otthonunkba szeretnénk beszerezni egy álló ventilátort, akkor nagyjából 60-100 köbméter per perc térfogatáram megfelelő lesz.

A ventilátor sebessége

A ventilátorok sebességétől függ a hűtési hatékonyságuk. Ezt a sebességet percenkénti fordulatszámban mérik. Sebesség szerint az álló ventilátoroknak két fajtája van: normál és nagy sebességű. Egy normál sebességű ventilátor kb. 1300 RPM körül (percenkénti fordulatszám), egy nagyobb sebességű ventilátor pedig 2100 RPM körül üzemel. Beltéri használatra 1300-1400 RPM javasolt.

Anyaga, mérete

A leggyakoribb alapanyagok műanyag és fém. A műanyag ventilátorok könnyűek, könnyen hordozhatók. A fém ventilátorok nehezebbek, de sokkal strapabíróbbak. Ha anyag szempontjából választjuk, a ventilátort figyelembe kell venni a karbantartási szempontokat. A műanyag és a fém ventilátorokat is könnyű tisztítani, viszont a fém ventilátorok lehet hogy idővel rozsdásak lesznek.

Álló ventilátorok vásárlásakor figyelembe kell venni a méretet is. Érdemes előre megtervezni milyen szobába szeretnénk a ventilátort használni és ez alapján kiválasztani a megfelelő méretet.

Álló ventilátorok zajszintje

A zajszintje leendő ventilátorunknak fontos tulajdonsága, főleg ha éjszaka is szeretnénk használni. Minnél nagyobb a teljesítménye van egy ventilátornak, annál hangosabb lesz. Célszerű megnézni a hang adatait a ventilátor adatlapján, mielőtt megvesszük. Ha nincs feltüntetve a zajszintje a ventilátornak, akkor egyszerűen a teljesítmény adataiból következtethetünk a zajra amit működésközben generál. Ha éjszaka túl hangos a ventilátor akkor gondolhatjuk, hogy alacsonyabb fokozatra állítjuk, de mi van ha nem tudjuk? Ajánlott hogy olyan ventilátort válasszunk amin minimum három fokozat van így akár alacsonyabb fokozaton éjszaka is tudjuk használni.

Árukereső.hu