>
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Miért és hogyan válasszunk mennyezeti ventilátort?

A klímaberendezésekkel bár hatékonyan lehet hűteni a helyiséget, mégis nagy energiát fogyasztanak, ellenben a mennyezeti ventilátorokkal, amik az egyenletes légkeverésnek köszönhetően sokkal szabályosabban oszlatják el a levegőt. Mindamellett, hogy nyáron felkeveri a lent ragadt, hűvös levegőt, télen is jó szolgálatot nyújtanak, mivel a ventilátor a fent összegyűjt, meleg levegőt kiegyenlíti a térben, ezzel csökkentve a fűtési energiát akár 25-35%-al is. Csendes, akár 50-60 dB közötti zajszintjük, illetve a beszerelésének egyszerűsége még vonzóbbá teszi őket.

 

Üzemmódok:

 Tél - a lapátok az óramutató járásával megegyezően forognak

Mennyezeti ventilátor téli üzzemódTélen a Westinghouse mennyezeti ventilátor energiát takaríthat meg. Kis sebességnél az óramutató járásával megegyező irányban a keverés a hideg levegőt a mennyezet felé irányítja, hogy a hűvösebb levegő alulról felérve felmelegedjen, így emelve a hőmérsékletet a szobában. Westinghouse ventilátor csökkenti a fűtési költségeket akár 30%-kal!

 

 

 

 

Mennyezeti ventilátor nyári üzzemmódNyár a lapátok az óramutató járásával ellentétesen forognak

A mennyezeti ventilátor elősegíti a légkondicionáló munkáját és ebből adódóan csökkenti az energiaköltségeket. Nyáron a mennyezeti ventilátor levegőt keringtet lefele,kellemesen hűsítve ezzel. Tanulmányok azt mutatják, hogy a legtöbb ember a mennyezeti ventilátorral legalább 4°C-al hidegebbnek érzi a szobát, mint a termosztáttal. De ne feledje, a mennyezeti ventilátor Önt frissíti fel, nem az üres szobát! Ajánljuk, kapcsolja ki, ha helyiségben már nem tartózkodik senki.

 

A mennyezeti ventilátorokra ráadásul design-elemként is lehet tekinteni, ugyanis számos típusból lehet választani kezdve a különböző színeken és formákon át egészen a lámpa üvegbúrájának színéig. Az új, LED-lámpával rendelkező Westinghouse mennyezeti ventilátorokkal pedig már a nehézkes helyen elérhető izzócserével sem kell foglalkozni.

Vásárlás előtt azonban érdemes átgondolni, hogy mégis hol, illetve milyen céllal fogod használni. Van lehetőség például világítással és világítás nélküli mennyezeti ventilátort beszerezni. Amennyiben világításként is szeretnénk használni, tanácsos a szoba központi részében elhelyezni, akár a korábbi lámpa helyére.

Hálószoba, dolgozó vagy tanulószoba esetében a fa, illetve az MDF anyagból levő lapátokat javasoljuk, mivel ezeknek a légkeverése kevésbé hallható, mint a lemezlapátoké. Konyha vagy nappali esetében azonban inkább a fém pengéket ajánljuk formájuknak köszönhetően ugyanis nagyobb levegőmennyiséget képesek megmozgatni.

Emellett fontos odafigyelni a helyiség belmagasságára is, a megfelelő hatásosság érdekében. A kisebb magasság esetében a mennyezettől 20 cm, míg a magasabbak 30-35 cm távolságú hosszabbítórúd szükséges. Az alapterület is igen fontos, ugyanis ettől függ a lapátkerék átmérője. 20 m2-ig elegendő a 122 cm átmérőjű lapátkerék, 20 és 36 mközött pedig a 132 cm-es javasolt.

Árukereső.hu