>
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Légtechnikai idom kiválasztása

Milyen légtechnikai idom mellett döntsünk?

A megfelelő légtechnikai idomok választása fontos egy modern szellőztetési rendszerben. De, milyen légtechnikai elemek megfelelőek egy modern rendszerben?

Hőszigetelés

Először is figyelembe kel venni hogy a választott, idomok megfelelő hőszigetelésűek. Ez egyaránt függ a felhasználás céljától. Ha csak légkeringetés céljából választott légtechnikai idomok esetében nem feltétlenül szükséges jő hőszigetelő. De ha hűtő-fűtő vagy magas hőmérsékletű rendszerről beszélünk, szükségesek a megfelelő hőszigetelő idomok.

Légtechnikai idomok alapanyagai

Az határozza meg légtechnikai elemek anyagát elsősorban, hogy milyen területen használják fel őket, illetve milyen követelményeknek kell megfelelniük. Alapesetben a légtechnikai elemek alapanyaga PP (polipropilén), vagy PVC (polivinilklorid), vagy PE (polietilén). Magas hőmérsékletű üzemben, illetve olyan területen, ahol a légtechnikai elemek sugárzó hőnek vannak kitéve, az alapanyag ÜPE (üvegszál erősítésű poliészter).Vegyi anyagokkal foglalkozó üzemekben, ahol robbanásbiztos ventilátor szükséges, a légtechnikai idomok alapanyaga PP-EL. Ez az alapanyag megfelelő biztonságot nyújt azokon a területeken, ahol a levegő vegyszertartalma meglehetősen magas.

Légtechnikai idomok hőállósága

A légtechnikai elemek alapanyagát nemcsak az határozza meg, hogy milyen mértékű vegyszerek és nedvességek érik, hanem az üzemi hőmérséklet is. Az üzemi hőmérsékleten kívül természetesen az is meghatározó, hogy az adott légtechnikai elemek milyen időjárási viszontagságoknak érik. A fentiekben láthattuk, hogy a különböző alapanyagok, a PP, PVC, PE az ÜPE és a PP-EL különböző kritériumoknak felelnek meg a levegő vegyszer- és nedvességtartalmával kapcsolatban. Ugyanez igaz a levegő hőmérsékletére és a környezeti behatásokra is. PVC (polivinilklorid): a PVC alapanyagú légtechnikai tartozékok alacsony üzemi hőmérsékleten való felhasználásra ideálisak. +50 C˚-ig. PP (polipropilén), PE (polietilén): magasabb üzemi hőmérsékleten a PP vagy PE alapanyagú légtechnikai idomok felhasználása javasolt, mivel ezek +90 C˚-ig biztonságosan használhatók, továbbá vegyszerállóságuk is magasabb, mint a PVC elemeké. ÜPE (üvegszál erősítésű poliészter): légtechnikai tartozékok gyártására nem, csak ventilátor készítés folyamán használjuk ezt az anyagot olyan területen, ahol a ventilátorok hősugárzásnak vannak kitéve, továbbá kültérre az ÜPE alapanyag javasolt, mivel hőállósága és időjárás-állósága kiemelkedő, uv-sugárzásnak is ellenáll. PP-EL-s: robbanásveszélyes környezetbe kifejezetten robbanásbiztos légtechnikai idomok szükségesek. A PP-EL alapanyag antisztatikus, égésgátolt és uv-álló. Vegyipari területeken kizárólag ilyen típusú légtechnikai elemek tekinthetők biztonságosnak. Hőállósága szintén kiváló, +90 C˚-ig megfelelően használható.

Árukereső.hu