Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mik azok a csőventilátorok?

Mik azok a csőventilátorok?

Egyszerűen fogalmazva a csőventilátorok az magában a légcsatornában található, nem a légcsatorna végpontján. Sok változata van a csőventilátoroknak és ezeket jobb ha átlátjuk, hogy igényeink szerint a legjobb ventilátort vehessük meg.

A csőventilátorok előnyei

Csőventilátorokat gyakran azért választják, hogy a ventilátorok ne a szobában, helyiségben legyenek, hanem inkább a légcsatornán belül. Ezeket megoldásokat gyakran hotelekben, modern-otthonokban alkalmazzák ahol nem akarják hogy egy ventilátor elrontsa egy szoba szépségét. Mivel a ventilátort a csőbe helyezik el, ezért a légcsatorna bejáratánál, csak egy nem túl feltűnő szellőzőrács van.

Csőventilátorokat olyan ipari épületekben is szokták használni, ahol nem lenne hely egy nagy ipari ventilátornak.

Ipari szellőzés, csőventilátorok

Csőventilátorok fajtáji

Két fő fajtája van a csőventilátoroknak és ezek szinte a legoptimálisabb választások minden konfigurációhoz. A két fő fajta a az ékszíj meghajtású cső ventilátorok (Tube Axial Belt Drive Duct Fan) és a direkt meghajtású cső ventilátorok (Tube Axial Direct Drive Duct Fan). Ezek közül mindkettő fajtában a ventilátor a légcsatorna közepében, egy kerek házban helyezkedik el. Könnyen beilleszkedik kerek légcsatornákba amik általában ipari létesítményekben találhatók. Ezeket a ventilátorokat néha a légáram felerősítése érdekében építik be. Például ha nem tudja egy ventilátor elérni a kitűzött teljesítményt, mert túl hosszú a légcsatorna.

Az ékszíj meghajtású csőventilátorban a ventilátort a motor egy égszíj segítségével hajtja meg. Ezek gyakori karbantartást igényelnek és néha égszíj cserét. Eközben a direkt meghajtású csőventilátorokban a motor rögtön a ventilátorhoz van rögzítve, így ékszíj nélkül hajtja meg.

Az ékszíj meghajtású ventilátorok általában, nagyon kanyargós légcsatornáknál használatosak. Ékszíj meghajtást még nagy nyomású rendszereknél is szoktak alkalmazni. A Direkt meghajtású ventilátorokat viszont, szűkebb helyekre használják ahol nehéz lenne egy égszíj meghajtású csőventilátort beépíteni. Direkt meghajtású ventilátorok általában olcsóbbak.

Akiknek négyzet alakú a légcsatornájuk, vagy nagyon kevés helyük van, azoknak jó választás lehet egy négyzet alakú csőventilátor. Alakjuk miatt természetesen tökéletesen illeszkednek egy négyzet alakú légcsatornába. Van ékszíj és direkt meghajtásos fajtájuk is.

Árukereső.hu